Data publikacji w serwisie:

Czy osacza nas chemia? Weź udział w debacie akademickiej

Wydział Chemii zaprasza na pierwszą z cyklu debat akademickich, na której będzie można porozmawiać o  chemii w naszym codziennym życiu. Podczas spotkania prelegenci skupią się na wykorzystaniu chemii w produkcji i obróbce żywności i kosmetyków. Zastanowią się jakie są wady i zalety stosowania substancji chemicznych, począwszy od nawozów, poprzez środki ochrony roślin, chemiczne dodatki do pasz, czy wreszcie konserwanty, ulepszacze i utrwalacze chemiczne do żywności. Podyskutują o ekologicznych aspektach wykorzystywania kosmetyków, skonfrontują ze sobą rzeczywiste wady i zalety substancji naturalnych i sztucznych, postarają się uzyskać odpowiedzi na nurtujące wielu pytania, czy zawsze to co "naturalne" jest lepsze od tego co "sztuczne? Czy można postawić wyraźną granicę oddzielającą produkty "zdrowe" i "niezdrowe".

W debacie może wziąć udział każdy zainteresowany, bez ograniczeń wiekowych, ani geograficznych. Jeżeli jesteś ciekawy otaczającego Cię świata, jeżeli chciałbyś zadać pytania ekspertom, naukowcom, jeżeli masz wątpliwości, bądź czujesz się zagubiony w natłoku informacji na temat tego co "zdrowe" a co "niezdrowe", przyjdź na wydział, albo podłącz się do debaty online, wysłuchaj ekspertów oraz innych uczestników wydarzenia, zadaj pytania (na żywo, lub poprzez czat) i uzyskaj odpowiedzi. Skonfrontuj swój punkt widzenia z innymi uczestnikami, poszerz horyzonty, dowiedz się czegoś nowego, ciekawego.

Jako ekspertów Wydział Chemii zaprosił uznanych naukowców-popularyzatorów nauki, badających na co dzień zagadnienia, które chcemy poruszyć, a są to:
  • dr hab. inż. Małgorzata Ewa Drywień, prof. SGGW - Katedra Żywienia Człowieka SGGW;
  • dr hab. Zuzanna Sawinska, prof. UPP - Katedra Agronomii UP;
  • dr hab. Agnieszka Bednarska - Zespół Ekosystemów Lądowych i Ekotoksykologii UJ, Instytut Ochrony Przyrody PAN;
  • dr hab. Kamil Jurowski, prof. IEM - Pracownia Innowacyjnych Badań i Analiz Toksykologicznych UR, Zakład Toksykologii Regulacyjnej i Sądowej IEM
Moderatorem wydarzenia będzie młody naukowiec i popularyzator nauki mgr Adam Kabański - Instytut Niskich Temperatur i Badań Strukturalnych PAN.

Wydarzenie skierowane zarówno do grup zorganizowanych jak i uczestników indywidualnych.

Grupa docelowa: nastolatkowie i osoby dorosłe.

Aby wziąć udział w wydarzeniu "NA ŻYWO" należy:
1. Przesłać zgłoszenie na adres: epic@amu.edu.pl;
2. W tytule wiadomości wpisać: "Blok 3 - zgłoszenie uczestników";
3. Podać nazwę oraz dane kontaktowe instytucji/osoby zgłaszającej (adres i telefon);
4. Podać imię i nazwisko nauczyciela/opiekuna grupy/uczestnika;
5. Podać liczebność grupy.
LIMIT UCZESTNIKÓW "NA ŻYWO" - 250 osób

UWAGA!
O przyznaniu miejsc dla uczestników "NA ŻYWO" decyduje kolejność nadsyłania zgłoszeń. Każde zgłoszenie potwierdzane będzie na adres e-mail, z którego zostało przesłane.

Dostęp do debaty online jest otwarty dla każdego i nie wymaga rejestracji. Szczegóły w wydarzeniu FB

Debata odbywa się w ramach projektu EPiC - Edukacja, Popularyzacja i Chemia